Friday, October 16, 2009

Climb Day 1: October 15, 2009

Destination: Mandara Huts; Estimated Hiking Time: 5-6 hrs; Total Distance: 7 km;  Starting Altitude: 1,980 m; Final Altitude: 2,743 m; Habitat: Montane Forest


Morning: We have an interesting start to our day in a bus that barely seats the 18 of us and our 2 head guides. We get on the road during their version of rush hour with people, bikes, motorcycles, cars and, yes, goats, all over the place. The ride is bumpy but at least our guides call speed bumps to warn us. They also let us know that our Blackberries will work to the second hut. We can't get away from it!

On route to the gate, our guides pulled out some Red Bull. It must be their secret weapon. Between the 2 of them, they have climbed to the peak 300 times over 19 years. We are not a small group. To put it into perspective, our team has 2 head guides, 10 assistant guides, 4 cooks, 3 waiters and 40 porters. This is quite the operation.

We finally get to see the snow capped peak of the Mountain as we arrived at the gate. Our adventure began!

Afternoon: We started the climb in brilliant sunshine. Half way, we stopped for lunch in an interesting picnic area and watched the monkeys jump from tree to tree. We continued to head up the trail hearing ‘poli’,‘poli’ (slow, slow). Man, was it slow! Part way, it started to rain and we got soaked. This was the first real test of our jackets to see who stayed dry!

After a 3.5 hour climb, we arrived at the Mandara Huts just after 4:30 p.m. We settled into our tiny cabins (4 to a room) and our porters served tea and popcorn as a snack. We waited for dinner and enjoyed a bit of rest.

Listen to a message from: Day 1: Diane & Michael

Good night from Mandara Huts! Dan, on behalf of the Canadian Tire Jumpstart ‘Kili’ Summit Team



Journée 1 de l’escalade : 15 octobre 2009

Destination : Mandara Huts Durée de la randonnée pédestre : De 5 à 6 heures, Distance totale : 7 km  Altitude au départ : 1 980 m, Altitude finale : 2 743 m Habitat : Montane Forest

Matin : Nous avons eu un début de journée intéressant dans un autobus qui contenait à peine de la place pour les 18 personnes de notre groupe et nos 2 guides de tête. Nous avons pris la route pendant ce qui est pour eux l’heure de pointe avec des gens, des vélos, des motos et oui oui des chèvres partout. La randonnée était cahoteuse, mais au moins nos guides nous avertissaient des dos d’âne qui arrivaient. Ils nous ont aussi informés que nos Blackberries fonctionneraient jusqu’à la deuxième hutte. Nous ne pouvons nous en sauver!

En route vers la porte, nos guides ont sorti quelques Red Bull. Ça doit être leur arme secrète. Entre les deux, ils ont escaladé le sommet 300 fois en 19 ans. Nous ne sommes pas un petit groupe. Pour vous donner une idée, notre équipe comprend 2 guides de tête, 10 guides adjoints, 4 cuisiniers, 3 serviteurs et 40 porteurs. Toute une opération!

En arrivant à la porte, nous voyons finalement la calotte de neige du sommet. Nous aventure commence!

Après-midi : Nous avons commencé à grimper sous un soleil brillant. À moitié chemin, nous nous sommes arrêtés pour dîner à une aire de pique-nique intéressante et avons regardé les singes sauter d’un arbre à l’autre. Nous avons continué à suivre le sentier en entendant « poli, poli » (ce qui signifie lentement, lentement). Et c’était vraiment lentement! En chemin, il a commencé à pleuvoir et nous étions trempés! Ce fut le premier test véritable de nos manteaux pour voir lesquels d’entre nous resteraient au sec!

Après une escalade de 3,5 heures, nous sommes arrivés aux Mandara Huts peu après 16 h 30. Nous nous sommes installés dans nos petites cabines (4 par chambre) et nos porteurs nous ont servi du thé et du maïs soufflé comme collation. Nous avons profité d’un peu de repos en attendant le souper.

Bonne nuit de Mandara Huts! Dan, au nom de l’équipe du sommet « Kili » de Bon départ de Canadian Tire




2 comments:

  1. YAY! Very proud of everybody!! Good luck with the rest of the climb, I'm sure everybody will make it to the top!!!

    GO DAD GO!!!! :)

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  2. Congratulations everyone!

    Félicitations Gerard Lemay! Tu as beaucoup de support de la région.

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